(Finnish) HUS panostaa ekologisuuteen ja potilasturvallisuuteen murtumahoidoissa

Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiirissä on jo vuosikymmenen ajan systemaattisesti korvattu vanhojen, ympäristölle ja ihmisille haitallisten kipsausmateriaalien käyttöä kotimaisella ekovaihtoehdolla. Kaksi kokenutta kipsaajaa HUS:ista kertovat kokemuksistaan puukipsin parissa.

Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiirissä on jo vuosikymmenen ajan systemaattisesti korvattu vanhojen, ympäristölle ja ihmisille haitallisten kipsausmateriaalien käyttöä kotimaisella ekovaihtoehdolla. Lämpömuovattava puukipsi on löytänyt tiensä niin leikkaussaleihin kuin ensihoitoonkin, vähentäen ongelmajätteen määrää sekä nopeuttavan itse kipsausoperaatiota huomattavasti. Myös potilasturvallisuus ja -tyytyväisyys on parantunut. Kaksi kokenutta kipsaajaa HUS:ista kertovat kokemuksistaan puukipsin parissa.

Helppokäyttöinen materiaali, erityisesti yläraajamurtumiin

Hyvinkään sairaalan ensiavussa työskentelevä kipsimestari Juha Virtanen on käyttänyt suomessa valmistettavaa Woodcast-puukipsimateriaalia koko kipsausuransa, vuodesta 2015 alkaen. Normaalin työviikon aikana hän työskentelee muutaman päivän ortopedian poliklinikan murtumavastaanotolla, jossa hän saattaa hoitaa parhaimmillaan 15 rannemurtumaa päivässä. Loppuajan hän päivystää ensiavussa. Woodcast oli hänelle itsestään selvä valinta.

“Aloitin käyttämään Woodcastia koska perustelut olivat hyvät - Materiaali on myrkytöntä, eikä kipsejä tehdessä tarvitse käyttää hanskoja tai muuta suojausta, toisin kuin lasikuitua tai muita synteettisiä materiaaleja käytettäessä. Se on kotimainen ja helppokäyttöinen materiaali, joka taipuu myös vaikeampiin murtumiin. Mielestäni paras kipsausmateriaali, erityisesti yläraajoihin”, Virtainen kertoo.

Potilaan mukavuus on ykkösasia

Lääkintävahtimestarina Puistosairaalan plastiikkakirurgian leikkausosastolla työskentelevälle Karolina Koposelle puukipsi on tuttu jo kymmenen vuoden takaa. Kun Karolina aloitti leikkurissa, vain yksi kirurgi käytti Woodcastia, muuten kipsit tehtiin muovilla. Karolina aloitti materiaalin markkinoinnin sisäisesti, ja nykyään käytännössä kaikki kipsaukset hänen osastollaan tehdään puukipsillä.

“Woodcast on paljon helpompi käsitellä kuin muut materiaalit. Se on myös potilaalle mukavampi ja kevyempi. Raajan murtuminen ei tietenkään koskaan ole kiva asia, mutta puukipsi aiheuttaa kyllä todella positiivisia reaktioita. ‘Voiko tämmöistä olla!’ monet sanovat, kun saavat kipsin käteen. Erityisesti ne, joilla on aiemmin ollut kipsi muusta materiaalista sanovat, että paljon parempi ja kevyempi. Kipsinpoiston yhteydessä potilaat kertovat, että tein heille hyvän kipsin”, Koponen toteaa.

Lääkintävahtimestari Karolina Koponen tekemässä UCAST rannelastaa (vas.) ja lämmittämässä Woodcast OneStep lastaa jalan tuentaa varten.

Uudelleenkäytettävä materiaali parempi terveydelle ja ilmastolle

“Woodcast on täysin maatuva ja myrkytön materiaali, joka ei pöllyä toisin kuin vaikka kalkki. Lämpömuovailun ansiosta se on myös uudelleenkäytettävä, eli saman lastan voi muotoilla uudestaan samalle potilaalle. Jos tekee synteettisistä materiaaleista, niin se menee aina roskiin tarkastuksen ja kipsinvaihdon yhteydessä”, kertoo Koponen.

Myös Virtanen pitää ympäristönäkökulmaa tärkeänä, erityisesti kun kyseessä on HUS:in kaltainen iso organisaatio. Tämä näkyy puukipsin kohdalla etenkin jätteenkäsittelyssä.
“Woodcastin voi laittaa biologisesti hajoavaan jätteeseen. Kalkki, lasikuitu ja muut materiaalit menevät ihan vaan sekajätteeseen. Hoidolliset asiat ovat tietenkin se ykkösjuttu, mutta huomaan, että kokoajan ympäristöasiat kiinnostavat enemmän niin hoitohenkilökuntaa kuin potilaitakin. Erityisesti nuoremmat lääkärit ja hoitajat tulevat kyselemään asiasta ihan oma-aloitteisesti. Puu kiinnostaa!”

Valmiskipsit vähentävät entisestään jätettä ja helpottavat koulutusta

Sekä Koponen että Virtanen kouluttavat niin lääkäreitä kuin hoitajiakin kipsauksen saloihin, Woodcastilla tietenkin. Puukipsiä ei juuri tarvitse markkinoida, sillä kaikki sitä kokeilevat toteavat sen nopeasti helpoimmaksi vaihtoehdoksi. Silti kipsin leikkaaminen, mittaaminen ja pehmustaminen voivat olla hankalia ilman vuosien kipsauskokemusta. Tähän helpotusta saattaa tuoda Woodcastin seuraaja UCAST - valmiskipsi, jossa on puulastan lisäksi valmiiksi muotoonleikattu, itseensätarttuva kangas. Valmistuki valitaan hyllystä vamman mukaan. UCAST-lastan laittoon menee vain 5 minuuttia uudeltakin tekijältä.

"Monet kokee vähän pelottavaksi uuden materiaalin oppimisen, joten UCAST voisi olla hyvä ratkaisu”, Karolina Koponen kommentoi.  

Myös Juha Virtanen on todennut UCASTin toimivaksi ja nähnyt myös muiden reaktion siihen.
“Eräs käsikirugi oli aivan innoissaan UCASTin peukaloratkaisusta. Aloittelijalle peukalokipsi on vaikea tehdä ja siihen menee paljon aikaa. UCASTilla ei tarvita vuosien koulutusta, vaan homma onnistuu nopeasti ja helposti. Ja hukkajätettä ei tule ollenkaan, kun mitään ei tarvitse leikata.”

Ihmisille, eläimille tai vaikka mökin takkaan

Sekä Virtanen että Koponen ovat innoissaan puukipsin käytön leviämisestä.  
“Kaikkien pitäisi ottaa tämä materiaali käyttöön, niin täällä kuin ulkomaillakin! Suomessa ollaan jo aika hyvällä tolalla, ja hienoa että materiaali on saatu nyt myös eläinpuolelle. Erityisesti toimintaterapeutit ja käsiterapeutit voisivat ottaa vielä laajemmin puun käyttöön”, Virtanen toteaa.

“Hieno materiaali, ja on huippua että se on levinnyt maailmallekin. Suomalaiset saavat olla ylpeitä, että meiltä on tullut tällainen keksintö”, säestää Koponen.

Kipsauksen ammattilaiset ovat myös keksineet Woodcast-hukkapaloille monenlaista käyttöä silloin, kun biojäteastia sattuu olemaan liian kaukana.

“Tämä on kuin ekologista muovailuvahaa. Tein tästä juuri kukkasen työkaverille, joka lähtee pois meiltä!”, kertoo Karolina Koponen.

Juha Virtanen puolestaan vie jämäpalat kotiin, retkelle tai mökille.
“Tällä syttyy märkäkin puu, ihan paras sytyke mitä on!”


__________

Haluatko nähdä miten Woodcastia tai UCASTia käytetään? Varaa aika videopuheluun kipsimestareidemme kanssa täältä: ucastmedical.com/#demo